Broj telefona za iskazivanje interesovanja za HPV vakcinaciju za sledeću godinu, za uzrast 10-13 godina, Izabrani doktor za dijecu Ulcinj 067/086-815

Preporuka dvije doze, vakcinacija u domovima zdravlja

Joksimović je saopštio da će se vakcinacija obavljati u domovima zdravlja na potpuno isti način kao što se daju sve vakcine predviđene redovnim kalendarom vakcinacije.

“Dakle, sprovodiće je izabrani pedijatar i pedijatrijska sestra”, pojašnjava naš sagovornik.

Dodaje da nije potrebna nikakva posebna priprema prije HPV vakcinacije. Preporučuje se da dijete ima lagani obrok prije vakcinacije, te da tokom vakcinacije obavezno sjedi.

“U suštini, procedura je potpuno ista kao kod davanja bilo koje druge rutinske vakcine. Pedijatar obavi rutinski pregled i ukoliko nema kontraindikacija vakcina se administrira”, kaže Joksimović.

On ističe i da su sadašnje preporuke da se vakcina u uzrasnoj grupi za koju je predviđena u našoj zemlji daje u dvije doze.

Foto: Pixabay.com

“Minimalni razmak između doza je pet, a preporučeni šest mjeseci. U slučaju da se druga doza ne primi nakon šest mjeseci, trebalo bi je primijeniti najkasnije za 13-15 mjeseci nakon prve doze”, napominje Joksimović.

Kaže i da vakcinacija dječaka za sada nije u planu.

“Ponavljamo, iako smo to istakli mnogo puta ove godine, tokom 2022. će se raditi samo redovnim kalendarom predviđena vakcinacija primarne ciljene grupe (9-godišnje djevojčice), a od naredne, ukoliko bude mogućnosti i interesovanja, omogućiće se proširenje HPV vakcinacije na još neku stariju uzasnu grupu djevojčica kroz catch up vakcinaciju”, ističe Joksimović.

Vakcina “protiv raka”

Podsjetimo, HPV vakcina je zapravo vakcina “protiv raka” i to u prvom redu protiv raka grlića materice, koji se vakcinacijom može spriječiti u devet od 10 slučajeva ovog tipa kancera.

Foto: Pixabay.com

Primanjem ove vakcine obezbjeđuje se zaštita od mogućih posljedica koje mogu nastati usljed HPV infekcija i to zaštita od premalignih i malignih bolesti tj. raka grlića materice, potom raka završnog dijela debelog crijeva, raka vagine, vulve, usne duplje i ždrijela, penisa i genitalnih bradavica.

“S obzirom da u suštini raka grlića materice nema bez HPV infekcije, te imajući u vidu da je ovaj rak najučestaliji u Crnoj Gori od svih kancera sa kojim je HPV infekcija povezana, kao i to da je glavni cilj HPV vakcinacije smanjenje umiranja i obolijevanja od raka grlića materice, priroritet na početku imaju djevojčice”, pojasnio je ranije Joksimović.

 

 

 

https://www.portalanalitika.me/clanak/od-ponedjeljka-hpv-vakcinacija-djevojcica-joksimovic-roditelji-da-iskoriste-priliku-da-zastite-svoje-dijete